Nadel Architects Completes Office Design for TEN

January 4, 2017— Nadel Architects (Nadel), an international architectural design firm headquartered in Los Angeles, recently completed the design for the headquarters of TEN: A Discovery Communications Company (TEN),...
831 S. Douglas Street in El Segundo

January 4, 2017— Nadel Architects (Nadel), an international architectural design firm headquartered in Los Angeles, recently completed the design for the headquarters of TEN: A Discovery Communications Company (TEN), the largest automotive media company in the world. Working on behalf of the building’s developer, Continental Development, Nadel transformed the core and shell of the 60,000-square-foot office located on 1.4 acres at 831 S. Douglas Street in El Segundo, California.

“El Segundo is home to some of the largest technology and telecommunication companies in the nation,” said David Jacobson, executive vice president and office studio director at Nadel. “Nadel’s design elevates the midblock building to a distinctive office property that stands out among the myriad of creative offices in the vicinity.”

Nadel’s design incorporates eye-catching features, including a 32-foot-tall, gate-like element to create a major presence for the building all the way to adjacent Rosecrans Boulevard. The newly completed office also highlights TEN’s desire to provide a nature-focused environment for employees by the addition of a multi-use patio accessible through a series of tall sliding glass panels. Offering a third place to collaborate, relax and experience a change of pace, the multi-use patio includes an outdoor kitchen, break area and landscaped recreation space.

831 S. Douglas Street in El Segundo

Photography courtesy Chang Kim

“TEN is at the forefront of developing content and media solutions for the automotive enthusiast lifestyle,” said Patrick Winters, principal and design director. “Our goal with 831 Douglas was to express the network’s energy in the design of the exterior.”

Additional noteworthy design elements of the project include newly installed large windows in the building’s existing tilt-up panels, optimizing the amount of natural light for interior spaces; a series of tall projected bays along the Douglas Street elevation, creating dynamic rhythm and an added presence; and tall aluminum screen and canopy structures wrapping the southeast corner and repeated to create a pronounced entrance. At night, strong architectural lighting for the canopy and trellis structures creates a distinct signature for the building.

For accessibility, the public entrance was also shifted to the side of the building, adjacent to visitor parking and directly across from the neighboring building, which TEN also occupies.

The Nadel project team included Jacobson, Winters and project architects Steve Paddock and Cheng-I Lin.

Categories
ArchitectureCommercialCommercialLos AngelesNationalOfficeSilicon BeachWest

RELATED ARTICLES